×
Home Companies Industry Politics Money Opinion LoungeMultimedia Science Education Sports TechnologyConsumerSpecialsMint on Sunday
×

Spaced out

Spaced out
Comment E-mail Print Share
First Published: Thu, Sep 11 2008. 12 30 AM IST

Updated: Wed, Dec 31 2008. 05 17 PM IST
Two things stand out about the apartment: the view and the 14ft-high ceilings, both of which are rarities in Mumbai. Architect Apoorva Shroff designed her home, with help from business partner Ekta Parekh (they run Red Architects together).
Originally a five-bedroom apartment, it was converted into a three-bedroom unit.
The kitchen is conceptualized as a flexible blend of open plan space (extending into the living area) and enclosed areas. Frosted glass panels drop from overhead cabinets to afford privacy for formal entertaining. When in “open” mode, a work area at the back (it used to be pantry space) hides the inevitable mess from cooking.
Shroff combined two bedrooms and two bathrooms into a master bedroom suite with an en suite bathroom, which lies beyond a walk-in closet.
The one place where Shroff opted to exchange “expansive” for “cosy” was the den. Here she added a dark wood ceiling for warmth and steered clear of reflective surfaces such as marble.
Hues of beige dominate the décor, enhanced by gold, silver and textures—mother-of-pearl and gold leaf effects on the walls; silvery travertine cladding and lustre-painted wallpaper.
It’s a large space, one with many light sources, which can present its own set of problems: “When there are so many lights, it’s tricky to have them on (separate) switches,” says Shroff. “You don’t want to run around trying to create a mood.” So, not just lighting but also curtains and the entertainment centre are controlled from a console in the den. An automatic irrigation system waters the many plants every morning—a boon to this frequent-traveller couple.
Storage space—under beds, in closets and in cabinets—has been concealed wherever possible and designed to look like panelling. For the most part, they resemble flat wall surfaces, unbroken by knobs and door handles.
Photos
The expansive living space offers a great view. Italian furniture is offset by the traditional sandstone Buddha bust and a Ganesha sculpture. A Balinese stone panel, carved in a floral trellis pattern, is mounted by the front door.
The dining area is dominated by a dramatic black chandelier.
The bedroom has fumed oak flooring—a high-maintenance material restricted to this one space. The bedlinen provides accent colour—changing it easily alters the look of the room.
The study overlooks the sea, its balcony is lined with turf.
The living room and den are separated by a wooden door that folds back on a single track.
Fact File
Location: Worli, Mumbai
Area: 2,700 sq. ft
Principal architect: Apoorva Shrof
Associate designer: Ekta Parekh
Project duration: Nine months
Text by Sana S. Vishwanath
Photographs by Sebastian Zachariah, courtesy Red Architects
Write to us at businessoflife@livemint.com
Comment E-mail Print Share
First Published: Thu, Sep 11 2008. 12 30 AM IST
More Topics: Best of BOL | Architect | Design | Apartment | Home |