Primary Colours

Primary Colours
Comment E-mail Print Share
First Published: Mon, Mar 31 2008. 10 31 AM IST

Updated: Wed, Aug 27 2008. 01 07 PM IST
Using colours effectively
The client wanted a design that would give them plenty of space to display their diverse portfolio. The architects decided to use the three primary colours—red, blue and yellow—as the dominant themes for the individual floors. Red was used on the third floor occupied by the team of Red Lion, blue and yellow were used for the Ambience and Publicis India floors, respectively. The fourth (corporate) floor was treated in tones of black and white. Wood was used for the worktops and in accents. This gave the corporate space a different feel.
Not a closed-door affair
The cabins reflect the overall tone of the office, but were left untouched, the decor and accessories being left largely to individuals who would occupy the space.
Though the nature of the work demands constant interaction—the office does have individual meeting rooms—not all meetings are required to be closed-door affairs. So, instead of conventional meeting tables, Kapadia’s team chose 120-degree-angled modular tables. This facilitates plenty of “huddle space” for smaller meetings. It also makes the layout less rigid. When arranged together, the tables form a honeycomb-like pattern that creates an “open” ambience, with plenty of central space.
Also read:
Graphic elements in an open space
On each floor, the theme colour dominates in a mass that flows as a band across the space. Part of the requirement from the graphics team was that there should be space highlighting creative expression. So, focus walls in the theme colours were used as canvases for black and white graphics in a variety of styles. An area punctuated by huge columns forms a display area for the agency’s diverse portfolio.
Despite the parent company being French, the team at Ambience Publicis wanted to establish its Indian identity. Furniture was sourced from Chor Bazaar and finished in ‘antique’ polish.
The building’s restrictive height was further reduced by ducting requirements for?heavy-duty air?conditioners.?The?design team created a floating gypsum ceiling with up-lights to add a sense of volume. Individual workstations don’t require task lighting during the day, as there is enough natural light. For noise reduction, windows use noise-control glass panes and some of the floors have carpets.
FACT FILE
Location: Parel, Mumbai
Area: 25,000 sq. ft, spread over four floors
Principal architect: Kulin Kapadia
Duration: Eight months
Project cost: Rs4 crore
Text: Seema Buckshee
Photographs courtesy: Kulin Kapadia & Associates
Comment E-mail Print Share
First Published: Mon, Mar 31 2008. 10 31 AM IST
More Topics: Homes | Office | Advertising | Accomodation | Interiors |