60 sq ft, 6 days and a bite-sized budget

60 sq ft, 6 days and a bite-sized budget
Comment E-mail Print Share
First Published: Thu, Nov 29 2007. 12 42 AM IST

Before
Before
Updated: Thu, Nov 29 2007. 12 42 AM IST
Linking Road in Khar, Mumbai, is your usual potpourri of disorderly traffic and past-their-prime buildings. Housed in one of the latter is an empty four-bedroom flat, and in this, is a small office for O’ Yeah Klass Entertainment, an event management company, owned by Roshan Mansukhani.
The office had earlier been decorated in a mix of fluorescent shades that gave the space a bohemian air (photographs below). With a budget “not worth mentioning” and feng-shui principles to be adhered to that necessitated removing all traces of bright colours, designer Rachna Kapoor of Thinking Elements Design Studio resorted to a single dominant colour scheme.
She also rummaged among piles of material lying around in the office, some of which had been relegated to oblivion, and came up with some unusual solutions. “Roshan’s office is easily my most favourite project, I loved doing up this space,” she says, and Mansukhani claims that “it’s a whole lot more fun coming to work these days”.
Before
Before
Pictured here on the left are three areas of the office before the makeover. From left to right, a corner of the room, the ceiling and a door, all with the funky retro look.
What it cost
•Electrical concealing:Rs1,500
Wallpaper plastering: Rs1,000
Vinyl tiles and fixing costs: Rs150 per sq. ft
Tubelight: Rs100
Tailoring charges: Rs500
Silver paint: Rs250
Total cost: Approximately Rs5,000, excluding some materials which were available at the site.
THE MAKEOVER
After
The floor is clad in easy-to-maintain vinyl tiles that do not distract from the glitz of the wallpaper.
Clear glass panels have been used for both the work table and storage shelves, positioned perpendicular to each other below the window block.
The use of existing materials was imperative, to keep costs low. One of the feng shui remedies recommended to improve inflow of wealth, health and happiness, was to remove all traces of colour from the office.
After
The colour scheme had to be all white, silver, gold or copper. The office had a pile of material for onstage use, and from it Kapoor found glass for the panels, old cane garden chairs, pieces of stiff tissue fabric and thick rolls of silver wallpaper, which Mansukhani had once impulsively bought from Chor Bazaar.
Kapoor cut and curled the stiff tissue into long strips for window blinds. The silver wallpaper, which had for long been unused, finally came into its own.
Kapoor plastered the wallpaper on the walls and ceiling that previously wore busy shades of varying fluorescent colours over black. (photographs on bottom left).
After
The old cane chairs, a small peg table and the single leg of the work table were painted silver. “Mine is not the usual office, so why should the interiors be usual?” asks Mansukhani.
There’s just about room here for three people, though the space seems larger because of the reflective qualities of the wallpaper and the way both natural and artificial light falls on the surfaces.
FACT FILE
Project: Office for O’Yeah Klass Entertainment
Area: 60 sq. ft
Location: Khar, Linking Road, Mumbai
Principal designer: Rachna Kapoor, Thinking Elements Design Studio
Duration of project: Six days
Materials: Walls and ceiling: Silver wallpaper
• Floor:Vinyl tiles
• Soft furnishing:: Stiff tissue strips, cut and curled
Write to us at businessoflife@livemint.com
Text by Ambica Sharma
Photographs by Nupur Singal
Comment E-mail Print Share
First Published: Thu, Nov 29 2007. 12 42 AM IST